• (123) 456-7890

Знущання над сільгосптваринами під час транспортування. Поліція неспроможна.

17.06.2023 на трасі неподалік Львова зоозахисник виявив жахливу картину:

перевізник транспортував бика і двух корів в маленькому причепі, залитому кров’ю однієї з корів. 

В неї була зламана нога при погрузці у цей причіп. 

Їх два фермери везли на бійню, тому їм було байдуже на корову, яка відчувала страшний біль і стікала кров’ю.

При цьому бик намагався вирватися з причепу і розхитував його, внаслідок чого перевізник змушений був зупинитися на узбіччі, і намагався прив’язати бика до бортів причепу з одного боку за кільце в ніздрях, а з іншого за яйця. Бик пручався.

Саме таку “картину”  застав зоозахисник Антон, проїжджаючи повз. 

Бик бив копитами по внутрішніх органах корів, які впали на ноги. 

Антон відразу ж викликав Патрульна поліція України .

Патрульні викликали СОГ. Проте слідчі не вжили жодних дій до припинення злочину та вилучення тварин, згідно ст.168 КПК України. 

Вони просто спостерігали, як перевізник у них на очах зарізав одну з корів (чорну). 

Проте вони викликали ветеринара, який сказав, що друга корова тільки народила теля два-три дні тому, і у неї його відразу ж відібрали, а саму корову везли більше ста кілометрів на бійню. 

Поліцейські встановили особу водія. Але відмовилися вилучати тварин. Тому Антон домовився з фермером викупити в нього бика і корову, викликав транспорт і забрав тварин, залишивши розписку. 

Нажаль чорно-біла корова, яку забрав Антон загинула протягом кількох днів, незважаючи на надану ветеринарну допомогу.

Бик – живий.

Фермер та перевізник вважають таке ставлення до сільськогосподарських тварин нормальним.

Асоціація надала юридичну допомогу. Але через недбальство поліції перевізник скоріш за все не понесе покарання та продовжить вчиняти жорстоке поводження з тваринами.

Хочу нагадати, що в Україні сільськогосподарські тварини захищені так само, як домашні, безпритульні чи дикі. Незважаючи на споживацьке ставлення до сільгосптварин і вирощування багатьох з них для отримання м’яса – умови утримання цих тварин повинні бути максимально гуманними, так само, як і методи забою (як би дико це не звучало).

За знущання над тваринами, яке призводить до тілесних ушкоджень чи загибелі тварини існує кримінальна відповідальність, відповідно до ст.299 КК України.

Відповідно до ст.214 КПК України – слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Та, відповідно до ч.5 ст.168 КПК України – якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я, уповноважена службова особа зобов’язана тимчасово вилучити таку тварину та забезпечити її утримання в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Leave A Comment